Kontynuujemy nasz cykl poświęcony najważniejszym kwestiom z zakresu kontroli u przedsiębiorcy. Tym razem przybliżamy informacje na temat kontroli prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Przed rozpoczęciem standardowej kontroli przeprowadzanej przez Sanepid, przedsiębiorca musi zostać o niej prawidłowo zawiadomiony.
Kontrolę wszczyna się nie wcześniej niż po upływie 7 dni i nie później niż przed upływem 30 dni od dnia doręczenia zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli.
Zawiadomienie musi zawierać:
- oznaczenie organu, który będzie przeprowadzał kontrolę
- datę i miejsce wystawienia
- oznaczenie przedsiębiorcy, u którego kontrola będzie przeprowadzana
- wskazanie zakresu przedmiotowego kontroli
- imię, nazwisko oraz podpis osoby upoważnionej do zawiadomienia z podaniem zajmowanego stanowiska lub funkcji.
Sanepid może też prowadzić kontrole bez wcześniejszego zawiadomienia. Dotyczy to sytuacji, w których dokonuje urzędowych kontroli żywności. W takiej sytuacji, Sanepid ma prawo wstępu na teren przedsiębiorstwa o każdej porze dnia i nocy.
Jakie uprawnienia ma kontrolujący?
W trakcie przeprowadzania zwykłej kontroli inspektor ma prawo:
- wstępu na terenie miast i wsi do:
- zakładów pracy oraz wszystkich pomieszczeń i urządzeń wchodzących w ich skład
- obiektów użyteczności publicznej, obiektów handlowych, ogrodów działkowych i nieruchomości oraz wszystkich pomieszczeń wchodzących w ich skład
- środków transportu i obiektów z nimi związanych, w tym również na statki morskie, żeglugi śródlądowej i powietrzne
- obiektów będących w trakcie budowy
- żądania pisemnych lub ustnych informacji oraz wzywania i przesłuchiwania osób
- żądania okazania dokumentów i udostępniania wszelkich danych
- pobierania próbek do badań laboratoryjnych.
Natomiast w trakcie przeprowadzania urzędowych kontroli żywności inspektor ma prawo:
- wstępu do pomieszczeń zakładu o każdej porze
- badania procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym do zrealizowania celu kontroli
- przeglądania ksiąg i innych dokumentów kontrolowanego zakładu, jeżeli jest to niezbędne ze względu na cel przeprowadzanej kontroli
- podejmowania innych czynności niezbędnych do wyjaśnienia sprawy, zgodnie z zakresem uprawnień w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym nieodpłatnego pobierania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w celu wykonania badań laboratoryjnych.
Gdy dojdzie do naruszenia przepisów
W przypadku stwierdzenia naruszeń przepisów, przedsiębiorca pokrywa koszty wykonania badań laboratoryjnych oraz innych czynności wykonywanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy okazji kontroli w twoim przedsiębiorstwie.
Jeśli w trakcie kontroli inspektor stwierdzi naruszenia wymagań higienicznych i zdrowotnych, nakaże przedsiębiorcy w określonym czasie ich usunięcie (w drodze decyzji).
W przypadku stwierdzenia, że naruszenie wymagań spowodowało bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzi, inspektor Sanepidu nakazuje:
- unieruchomienie zakładu pracy lub jego części (stanowiska pracy, maszyny lub innego urządzenia)
- zamknięcie obiektu użyteczności publicznej
- wyłączenie z eksploatacji środka transportu
- wycofanie z obrotu środka spożywczego, materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, produktu kosmetycznego lub innego wyrobu mogącego mieć wpływ na zdrowie ludzi albo,
- podjęcie lub zaprzestanie innych działań.
Decyzje takie podlegają natychmiastowemu wykonaniu.
Sanepid może nakazać również likwidację hodowli lub chowu zwierząt.
Kontrola kończy się sporządzeniem protokołu, w którym opisany jest przebieg kontroli oraz zalecenia pokontrolne. Przedsiębiorca ma prawo nie podpisać protokołu oraz zawrzeć w nim swoje uwagi.
Należy także pamiętać o obowiązku prowadzenia książki kontroli i odnotowywaniu w niej każdej kontroli.