Przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności zobowiązują sklepy i hurtownie o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m², gdzie żywność stanowi co najmniej 50% przychodów, do podejmowania działań ograniczających marnowanie jedzenia.
Podpisanie umowy z NGO
Przedsiębiorcy muszą zawrzeć umowę z organizacją pozarządową (NGO) zajmującą się pomocą społeczną lub charytatywną. Umowa powinna określać zasady przekazywania niesprzedanej żywności.
Kampanie edukacyjne
Co najmniej raz w roku, przez dwa tygodnie, przedsiębiorcy muszą przeprowadzać kampanie informacyjno-edukacyjne na temat racjonalnego gospodarowania żywnością.
Sprawozdanie roczne
Przedsiębiorcy są zobowiązani do składania rocznego sprawozdania o marnowanej żywności do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej do 31 marca każdego roku.
Opłata za marnowanie żywności
W przypadku niewywiązania się z obowiązków przedsiębiorcy muszą wpłacić opłatę za marnowanie żywności. Opłata wynosi 0,1 zł za 1 kg marnowanej żywności.
Więcej informacji: link