Od 10 października br. obowiązują nowe obostrzenia dla poszczególnych branż na terenie tzw. powiatów czerwonych i żółtych.
Od 10 października 2020 roku obostrzenia z tzw. stref żółtych zostają rozszerzone na cały kraj. W strefach czerwonych będą obowiązywać jeszcze bardziej restrykcyjne zalecenia. Szczegółowe informacje i różnice w rygorach obowiązujące w obu strefach są dostępne na stronie: www.gov.pl/web/koronawirus/regionalne-obostrzenia-dla-wybranych-powiatow.
Gastronomia
W strefie żółtej w lokalach i ogródkach obowiązuje ograniczenie jedna osoba na 4 mkw. Klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Natomiast obsługa ma obowiązek ciągłego zakrywania ust i nosa.
Dodatkowo w strefie czerwonej działalność gastronomiczną można prowadzić w godzinach 6:00-22:00. Tego ograniczenia nie stosuje się do usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu.
Handel
Zarówno w strefie żółtej, jak i czerwonej, podczas robienia zakupów lub świadczenia usług, klienci muszą nosić jednorazowe rękawiczki lub stosować środki do dezynfekcji rąk. Dotyczy to zarówno obiektów handlowych i usługowych powyżej 2000 mkw., jak również mniejszych sklepów, stacji benzynowych czy też targowisk.
Salony kosmetyczne i fryzjerskie
Zarówno w strefie żółtej jak i czerwonej w miejscu, w którym prowadzona jest taka działalność, może przebywać wyłącznie obsługa oraz klienci, a w przypadku gdy klient wymaga opieki, także jego opiekun.
Wytyczne dla pozostałych branż: https://www.gov.pl/web/rozwoj-praca-technologia/pandemia-covid-19-zolte-i-czerwone-strefy–nowe-wytyczne-dla-poszczegolnych-branz